Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΑΣ ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΘΗΡΕΥΤΗΣ

Ανελέητος...
Ο τσικνιάς ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που... ένας κορυφαίος θηρευτής είχε αξία και σαν εδώδιμο θήραμα! Γιατί, πάνω απ' όλα ο τσικνιάς είναι ένας ανελέητος θηρευτής -και παμφάγος- κάθε μορφής ζωής που κινείται στα νερά. Είναι ψαράς και κυνηγός μαζί. Και του νερού και της στεριάς. Ικανός να κυνηγάει ό,τι κινείται, περπατάει, πετάει ή κολυμπάει.
Η τακτική του...
Ο τσικνιάς είναι ένας... ατάραχος και ψύχραιμος κυνηγός. Εχει οξύτατη όραση και εξαιρετικά ευκίνητο και ισχυρό λαιμό. Το ράμφος του είναι σκληρό σαν λόγχη, και έτσι ακριβώς το χρησιμοποιεί. Στηριγμένος στα ψηλά του πόδια, διαλέγει το καρτέρι του και περιμένει: ό,τι περάσει στην ακτίνα εκτίναξης του ράμφους του πεθαίνει! Ψάρια, καβούρια, σκουλήκια, φίδια, βατράχια, χέλια, έντομα, είναι οι αρχικοί στόχοι του, αλλά όχι οι μόνοι...
Πάνω απ' όλα ο τσικνιάς είναι ένας ανελέητος θηρευτής κάθε μορφής 
ζωής που κινείται στα νερά. Είναι ψαράς και κυνηγός μαζί.
Πάνω απ' όλα ο τσικνιάς είναι ένας ανελέητος θηρευτής κάθε μορφής ζωής που κινείται στα νερά. Είναι ψαράς και κυνηγός μαζί.

Νεοσσοί πουλιών όλων των ειδών, παπάκια, μικρές νερόκοτες, νεροκοτσέλες, ακόμα και ενήλικα πουλιά συμπεριλαμβάνονται στο μενού του. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρο πληθυσμό από αυτά, κυρίως σε αυτούς τους καινούργιους ταμιευτήρες, που δεν έχουν παρά ελάχιστη κάλυψη...
Εχω δει με τα μάτια μου τσικνιάδες σε ένα νέο ταμιευτήρα, να... «εκκαθαρίζουν» ολόκληρες γενιές πουλιών, άλλωστε και στα αβγά δεν λέει όχι αν τα βρει. Ως θηρευτής διαλέγει πάντα καθαρά σημεία χωρίς κάλυψη, αφού ο ίδιος δεν κινδυνεύει πρακτικά από τίποτε... Ο όγκος του και η ευλυγισία του είναι τέτοια, που οι εχθροί του στη φύση είναι λίγοι.
Ενα παπάκι στο ράμφος του ικανού «κυνηγού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: