Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΣ?


Eurovillages

Αμβρακικός κόλπος - Νότια Ήπειρος (GR) > Φυσικό Περιβάλλον > Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus)

Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus)

Όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν πελεκάνο, τεράστιο, άσπρο και με μεγάλη μύτη. Διαθέτει μία από τις πιο διάσημες σιλουέτες πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος είναι πανάρχαιο είδος και το πιο μεγαλόσωμο από τα εφτά είδη πελεκάνων που επιβιώνουν σήμερα στη Γη. Είναι ο μόνος πελεκάνος που υπάρχει όλο το χρόνο στον Αμβρακικό.
Με άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα 3,2 μέτρα, είναι τo μεγαλύτερο υδρόβιο πουλί του κόσμου που μπορεί να πετάξει. Παρά το μεγάλο όγκο και το τεράστιο ράμφος, ζυγίζει μόλις 9-11 κιλά, επομένως δεν είναι το βαρύτερο ιπτάμενο πουλί. Κάποτε οι Αργυροπελεκάνοι ήταν άφθονοι, αλλά σήμερα ανα-παράγονται μόνο στον Αμβρακικό και σε ελάχιστους άλλους υγρότοπους της Ν/Α Ευρώπης.
Ο Αργυροπελεκάνος στον Αμβρακικό
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Αργυροπελεκάνος, μετά τη δραματική συρρίκνωση της γεωγραφικής του εξάπλωσης, ήταν ένα παγκόσμια απειλούμενο είδος και κινδύνευε να εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Ευτυχώς, τα αυστηρά μέτρα προστασίας έφεραν αποτέλεσμα και οι πληθυσμοί του στην Ελλάδα (στην Πρέσπα και τον Αμβρακικό) έχουν αυξηθεί. Παραμένει ωστόσο ένα πολύ ευάλωτο είδος, μέχρι να προστατευτούν αποτελεσματικά οι παραγωγικοί υγρότοποι που μπορούν να του προσφέρουν το καθημερινό του ψάρι και τον αναγκαίο χώρο για τη φωλιά του.
Στον Αμβρακικό επιβιώνει ένας μικρός μόνιμος πληθυσμός που, στις αρχές του 2000, έφτανε τα 70 ζευγάρια. Οι Αργυροπελεκάνοι του Αμβρακικού φωλιάζουν σε νησίδες, μέσα στις λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό και Λογαρού. Είναι από τους ελάχιστους πληθυσμούς Αργυροπελεκάνων που φωλιάζουν σε παράκτιες λιμνοθάλασσες και -ίσως- ο μοναδικός που συχνά τρέφεται στην θάλασσα, παρέα με γλάρους και δελφίνια!
Ο πελεκάνος εξ' άλλου έκανε παγκόσμια γνωστό τον Αμβρακικό και, με τον τρόπο αυτό, βοηθά την τοπική οικονομία.
Από τι κινδυνεύει;
Οι άνθρωποι που ενοχλούν τις αποικίες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναπαραγωγή του Αργυροπελεκάνου. Πολλά αυγά και πελεκανάκια πεθαίνουν από το κρύο ή από αφυδάτωση, όταν οι γονείς πετάξουν ενοχλημένοι μακριά από ψαράδες, κυνηγούς, επιστήμονες, μαθητές και κάθε λογής αδιάκριτους επισκέπτες που επιμένουν να δουν τις φωλιές από κοντά.
Οι επισκέπτες δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τους Αργυροπελεκάνους. Οι νησίδες που φωλιάζουν διαβρώνονται από τα κύματα. Τα ψάρια που τρώνε έχουν μειωθεί. Μερικοί πελεκάνοι σκοτώνονται από λαθροθήρες ή από πρόσκρουση σε εναέρια καλώδια. Και, ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο επηρεάζονται από τις αλλαγές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στα νερά (σήμερα, είναι πιο λίγα, πιο αλμυρά, πιο ρυπασμένα).

Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε;
Αν προστατέψουμε τις φυσικές λειτουργίες του Αμβρακικού, εμείς θα έχουμε περισσότερα ψά-ρια και ο Αργυροπελεκάνος θα έχει ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα, ο πελεκάνος συμβολίζει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε τις λιμνοθάλασσες σε καλή κατάσταση -αν υπάρχει φαΐ για τον πελεκάνο, θα υπάρχει και για τον άνθρωπο. Μην πλησιάζετε στις νησίδες όπου φωλιάζουν ή διανυκτερεύουν. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση των πελεκάνων στις αποικίες.
Ανταγωνιστής των ψαράδων ή συνεργάτης;
Ο Αργυροπελεκάνος ψαρεύει συνήθως στις λιμνο-θάλασσες, αλλά και στις εκβολές, στα ποτάμια, στα έλη με καλαμώνες, στις τεχνητές λίμνες, στη θάλασσα. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε μέρα τρώει περίπου 1,2 κιλά ψαριών και άλλων υδρόβιων ζώων. Προτιμάει τα πιο άφθονα είδη ψαριών, πολλά από τα οποία δεν έχουν εμπορική αξία. Όταν τα ψάρια είναι λιγοστά, ψαρεύει και σε άλλους υγρότοπους, μακριά από τον Αμβρακικό. Δεν αρπάζει ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων και, κατά κανόνα, ψαράδες και πελεκάνοι ψαρεύουν αρμονικά αλλά σε διαφορετικά σημεία της λιμνοθάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: