Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ

                  ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ
Γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο πάνω σε νησίδα, λεπτές προσχωσιγενείς λουρίδες γης, αγκαλιάζουν τη λιμνοθάλασσα Λογαρού και συνδέουν την Κορωνησία με το σώμα του κορμού. Προσφέρεται για ήσυχες, οικογενειακές διακοπές κοντά στον όμορφο υγρότοπο του Αμβρακικού Κόλπου. Στο λιμάνι της Κορωνησίας δένουν βάρκες και αλιευτικά. Το χωριό φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του, που σερβίρονται τσιπούρες, κέφαλους και τις περίφημες γαρίδες του Αμβρακικού. Στην ευρύτερη περιοχή είναι ανεπτυγμένη η ιχθυοκαλλιέργεια. Η Κορωνησία έχει περίπου 350 κατοίκους και απέχει 26 χλμ. από την Aρτα.

                      


   Α Ξ Ι Ο Θ Ε Α Τ Α - Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ε Σ

     -Η Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή ο Ναός χτίστηκε γύρω στο 10ο αιώνα μ.Χ. και υπέστη διάφορες μετασκευές και ανακαινίσεις. Μεταγενέστερες προσθήκες αποτελούν ο νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ονούφριου.

     -Τα Κορακόνησα, συστάδα γραφικών νησίδων σε μικρή απόσταση νότια της Κορωνησίας. Από Βορρά προς Νότο διακρίνονται ο Aγιος Αντώνιος, το Διαπόρι, ο βλάχος, η Βουζνάρα και ο Βούβαλος.

     -Η μαγευτική διαδρομή Κορωνησία - Σαλαώρα - Λιμνοθάλασσα Τσουκαλιού, πάνω σε στενή λουρίδα γης, μήκους 6,5 χλμ. Από το λόφο της Σαλαώρας έχετε όμορφη θέα στην περιοχή, ενώ κάτω από την γέφυρα δένουν βάρκες και αλιευτικά. Στη Σαλαώρα μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας, στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Τελωνείου που διαθέτει χώρους υποδοχής και εργασίας για επιστήμονες - ερευνητές, είναι εξοπλισμένο με εργαστήριο και σύγχρονα εποπτικά μέσα.
           
     -Το Ορνιθολογικό Παρατηρητήριο, με υπέροχη θέα στις λιμνοθάλασσες Ροδιάς και Τσουκαλιού. Φτάνετε από μονοπάτι, που περνά από ασβεστολιθικό σχηματισμό με κοφτερές πέτρες. Σε μικρή αίθουσα του παρατηρητηρίου εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

     -Η Εκκλησία της Παναγίας της Ροδιάς, χτισμένη σε ειδυλλιακό τοπίο στις όχθες της ομώνυμης λιμνοθάλασσας. Ο Ναός, αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου, ιδρύθηκε το 19ο αιώνα στη θέση του καθολικού της Βυζαντινής Μονής.
          

ΠΗΓΗ=ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: