Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ.
Οι χαμηλές τιμές της περίφημης γαρίδας του Αμβρακικού και οι μέδουσες που καταστρέφουν τα δίχτυα και απειλούν το οικοσύστημα, είναι οι βασικοί λόγοι της οικονομικής εξαθλίωσης των ψαράδων της περιοχής
Σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση έχουν περιέλθει οι ψαράδες του Αμβρακικού κόλπου ,αφού για μία ακόμη χρονιά φέτος δεν κατάφεραν να αλιεύσουν γαρίδες.
Από την μια οι χαμηλές τιμές πώλησης χονδρικής της γαρίδας και από την άλλη τα πλήθη των μεδουσών που γέμισαν και φέτος τον Κόλπο και καταστρέφουν τα δίχτυα τους, τους οδήγησαν σε τέλμα.
Ειδικά τον Αύγουστο οι μέδουσες , απλώθηκαν σε όλο τον Αμβρακικό κόλπο ως τις ακτές, με αποτέλεσμα να απέχουν από το ψάρεμα και να μένουν ουσιαστικά άνεργοι. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο περιοδικό και ότι εμφανίζεται κάθε 10 χρόνια, αλλά στον Αμβρακικό ξεκίνησε από το 2008 και κάθε χρόνο επιδεινώνεται , πιθανότατα λόγω των πολλών οργανικών – ρυπαντικών φορτίων που δέχεται καθημερινά ο κόλπος.
Ειδικά για το θέμα των μεδουσών, οι ψαράδες ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί πριν είναι αργά για τους ίδιους αλλά και για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής


Δεν υπάρχουν σχόλια: