Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΓΥΟΠΕΛΕΚΑΝΟΥΣ


Επιθέσεις δέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα δύο σημαντικές αποικίες αργυροπελεκάνων σε δύο από τα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της χώρας.

Ειδικότερα, στη Βιστωνίδα βρέθηκαν νεκροί 18 πελεκάνοι και άλλοι δέκα σκελετοί. Στον Αμβρακικό κόλπο άγνωστοι κατέστρεψαν τις φωλιές αλλά και τα αυγά της αποικίας.

Ο αργυροπελεκάνος είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα πτηνά παγκοσμίως!

«Η αδυναμία ρύθμισης του ανταγωνισμού ανάμεσα στην αλιευτική δραστηριότητα και τα ψαροφάγα πουλιά, όσο και η προφανής έλλειψη φύλαξης και σωστής διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις», επισημαίνει η υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη.

Εκτός από τους αργυροπελεκάνους, στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και μέσα σε περιφραγμένη περιοχή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, καταγράφηκαν νεκροί πενήντα Κορμοράνοι, είκοσι Λαγγόνες, τέσσερις Ερωδιοί καθώς και ένα αρπακτικό.

«Δύο μέρες μετά -και έπειτα από καταγγελία της Ορνιθολογικής- στην περιοχή προσήλθαν υπάλληλοι του Δασαρχείου Ξάνθης, του Λιμεναρχείου καθώς και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα νεκρά πουλιά είχαν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία ή θαφτεί, με στόχο τη συγκάλυψη του περιστατικού», τονίζει η κυρία Κορμπέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης, τα πουλιά θανατώθηκαν από κυνηγετικά σκάγια.

Λίγες μέρες μετά το περιστατικό στη Βιστωνίδα έγινε νυχτερινή επιδρομή σε νησίδες φωλιάσματος Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού. Οι άγνωστοι κατέστρεψαν τα αυγά των Αργυροπελεκάνων και εκδίωξαν τα πουλιά.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί την ίδια εποχή πέρυσι, αλλά όπως καταγγέλλει η κυρία Κορμπέτη, «οι αρμόδιοι φορείς δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο συνολικά αναπαραγόμενος πληθυσμός του αργυροπελεκάνου».

Στην Ελλάδα αναπαράγεται περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού αργυροπελεκάνου και τα δύο Εθνικά Πάρκα της Βιστωνίδας και του Αμβρακικού δημιουργήθηκαν για τη διατήρηση του είδους. Μάλιστα, η Ελλάδα λαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την προστασία του.

«Οι είκοσι οχτώ νεκροί αργυροπελεκάνοι αποτελούν διεθνή ντροπή για την Ελλάδα», σημειώνει η κυρία Κορμπέτη. Και καταλήγει: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει τα προβλήματα και πρέπει να δώσει λύση άμεσα, είτε με την ένταξη των ψαράδων σε καθεστώς αποζημίωσης για τις απώλειές τους, είτε με την επιδότηση μέσων για την προστασία των ψαριών από τα ψαροφάγα πουλιά με τρόπους συμβατούς προς την προστασία των απειλούμενων ειδών. Πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά και να συντονιστεί κεντρικά η φύλαξη των Εθνικών Πάρκων και να κληθούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος».

Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid...#ixzz1ExRcgsxl

Δεν υπάρχουν σχόλια: