Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ..

Ένα νέο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ψαράδες του Αμβρακικού οι οποίοι το τελευταίο διάστημα μαζί με τα δίχτυα τους ανεβάζουν μεγάλες ποσότητες από «μάκα».

Η «μάκα» αποτελείται από φυτικές ίνες, είναι σαν το «μαλλί της γριάς» και ευδοκιμεί σε γλυκά και υφάλμυρα νερά, πλούσια σε νιτρικά.

Μόνο που δεν πρόκειται για γλύκισμα, αλλά το άλγος μάκα τρομοκρατεί τους ψαράδες του Αμβρακικού.

Τα καθημερινά μπουρίνια και οι πρόσφατες τραμουντάνες, μεταβάλλουν 2 και 3 φορές την ημέρα τα ρεύματα του Αμβρακικού, με αποτέλεσμα να σηκώνουν την μάκα από τον βυθό και να τη παγιδεύουν στα δίχτυα των ψαράδων.

Όταν βέβαια οι ποσότητες είναι μεγάλες αυτό σημαίνει ανεργία για 2 με 3 μέρες, χρόνος που χρειάζεται για να καθαριστούν τα δίχτυα.

Έτσι απλώνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν και ξεραθεί η μάκα, ώστε να τρίβεται εύκολα και στη συνέχεια μετά από νετάρισμα να είναι ξανά έτοιμα να ψαρέψουν.

Ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών –και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Αμβρακικού Παύλος Χαραλάμπους- καταθέτει την αγωνία των ψαράδων οι οποίοι αντί για ψάρια σηκώνουν από την θάλασσα «μάκα» και μεγάλες μέδουσες βάρους ακόμη και 4 –5 κιλών που καταστρέφουν τα δίχτυα.

Ο κ.Χαραλάμπους προσθέτει ακόμη ότι την εμφάνισή του στον Αμβρακικό έχει κάνει και ένα νέο είδους φυκιού το οποίο δεν είχε «εντοπιστεί» ξανά στην περιοχή. Εκείνο που τονίζεται είναι ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών αλλά και την υποστήριξη των αλιέων οι οποίοι δίνουν καθημερινά δύσκολο αγώνα επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: